STUDIUM CARPATO-RUTHENORUM 2011

08.07.2011 Prešov

Od 12. júna do 3. júla 2011 na Prešovskej univerzite prebiehal druhý ročník vzdelávacieho projektu STUDIUM CARPATO-RUTHENORUM 2011 – Medzinárodnej letnej školy rusínskeho jazyka a kultúry. Trojtýždenný projekt pre tohtoročných 25 účastníkov z USA, Kanady, Nemecka, Ukrajiny a Slovenskej republiky organizoval Ústav rusínskeho jazyka a kultúry PU v spolupráci so Slovenskou asociáciou rusínskych organizácií, Karpatorusínskym výskumným centrom a Karpatorusínskou spoločnosťou v USA. Obsahom aj tohto ročníka letnej školy bol pedagogický proces, sprievodné kultúrno-spoločenské akcie a iné doplnkové aktivity zamerané na poznávanie života, kultúry a tradičných hodnôt karpatských Rusínov.
Základom pedagogického procesu boli prednášky z rusínskeho jazyka a histórie karpatských Rusínov, ktoré prebiehali paralelne v anglickom a rusínskom jazyku. Viedli ich zahraniční a domáci vysokoškolskí učitelia: prof. Dr. Paul Robert Magosci (Torontská univerzita, Kanada), Mgr. Valerij Paďak, CSc. (Vedecké centrum karpatistiky v Užhorode, Ukrajina), prof. Dr. Stefan Pugh (Wrightská univerzita v Daytone, USA), PhDr. Kvetoslava Koporová a doc. PhDr. Anna Plišková, PhD. (obidve z Prešovskej univerzity). Súčasťou tohtoročného pedagogického procesu bol aj minikurz z rusínskej etnografie, ktorý odprednášala prof. Dr. Patricia Krafcik z Evergreenskej štátnej univerzity v Olympii (USA).
Okrem pedagogického procesu program projektu zahŕňal množstvo sprievodných akcií: boli to predovšetkým tvorivé dielne zamerané na výučbu rusínskych ľudových piesní a výrobu veľkonočných kraslíc, poznávacie exkurzie zamerané na poznávanie materiálnej a duchovnej kultúry Rusínov v regióne severovýchodného Slovenska – v múzeách, skanzenoch, drevených chrámoch, účasť na folklórnom festivale, literárnom večeri, predstaveniu rusínskeho divadla, otvorenej hodine rusínskeho jazyka na základnej škole s vyučovacím jazykom rusínskym v Čabinách (okr. Medzilaborce) a na bohoslužbách v prešovských chrámoch.
Pozitívnym bodom druhého ročníka projektu bola skutočnosť, že tohtoroční zahraniční účastníci vo vyššej miere ovládali azbuku ako základ grafického systému súčasného rusínskeho spisovného jazyka, čo umožnilo proporcionálnejšie rozdelenie študentov do skupín a zjednodušenie práce s nimi, ako aj to, že stúpol záujem o letnú školu zo strany domácich, teda slovenských účastníkov. Za významný prvok z pohľadu perspektívneho rozvoja karpatorusinistiky považujeme aj fakt, že medzi účastníkmi projektu bolo niekoľko mladých zahraničných doktorandov, pre ktorých pobyt na letnej škole bol zároveň spojený s vedeckým výskumom súčasného postavenia a aktuálnych problémov rusínskeho spisovného jazyka na Slovensku a v iných krajinách karpatského regiónu, výsledky ktorého budú onedlho prezentovať vo svojich dizertačných prácach.
Na základe hodnotení účastníkov projektu môžeme konštatovať, že aj tento ročník letnej školy rusínskeho jazyka a kultúry na Prešovskej univerzite bol úspešný, a zároveň v mnohom podnetný pre prípravu nasledujúceho tretieho ročníka, ktorý prípravný výbor naplánoval na 10.6. – 1.7. 2012.
Anna Plišková, ÚRJK PU
 

Vyberte región

mark